Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/holtenmortensen.dk/public_html/wp-content/plugins/more-smilies/more-smilies.php on line 72

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/holtenmortensen.dk/public_html/wp-content/plugins/sem-static-front/sem-static-front.php on line 261
HoltenMortensen.dk - Anne, Christian, Sofie og nu også Thomas » Dagbog 23/11-16 Ikke nogen særlig dag – men tag med hvis du har lyst :)

Main menu:Dagbog 23/11-16 Ikke nogen særlig dag – men tag med hvis du har lyst :)


Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/holtenmortensen.dk/public_html/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

Dagen starter kl. 6.30 hvor det næsten er blevet helt lyst. Som regel er det mig der vågner først og står op og bager brød til morgenmaden. Men i dag var det ungerne der var først på færder, og jeg havde bagt franskbrød i går, så jeg kunne blive liggende lidt længere zzz

Klokken lidt over 7 er der morgenmad. Thomas spiser müesli og vi andre spiser brød med marmelade eller peanut butter. Ungerne spiser i deres nattøj (hvilket vil sige ikke ret meget i disse dage), for at uniformerne er rene når de kommer i skole.  Kl.7.30 er det tid til skoleuniformer, tandbørstning og Sofie får ordnet hår inden vi kl.7.50 kører mod skolen som starter 8.10.

I denne tid har jeg swahiliundervisning 3 formiddage om ugen – mandag onsdag fredag. I dag havde vi aftalt en udflugt til en af lærerens bekendte der dyrkede sin have økologisk, så jeg dels kunne lærer om økologisk jordbrug i Tanzania, dels kunne få øvet grøntsagernes navne :)

Hold op hun (Joyce) var sød og der blev hurtigt skabt en forbindelse mellem to haveentusiaster :) Jeg fik et stort bundt lemongrass med hjem og to planter til haven, Jordbærplanter til haven (jordbær er sjældne hernede!), ’spinat’ (nogle store grønne halvbitre blade), tobaksplanter (skal bruges til økologisk insektgift), fredsliljer til mine krukker, mynte - for slet ikke at tale om chia-frø. Wow tænkt at dyrke sine egne chia-frø! Er jeg mega spændt på om jeg kan få til at virke.
Nå men både jeg og min søde unge havemand fik lært en masse. Og da vi var færdige, inviterede mamaFrida (min lærer) os hjem til sit hus, hvilket var første gang jeg har været hjemme hos en tanzaniansk familie. Mama Frida har boet og arbejdet her på TCDC i 19 år hvorefter hun blev ’freelance’ og nu underviser når muligheden byder sig. Hendes mand og hende har et lille fint sted hvor Frida også udlever en stor passion for havedyrkning + har en del høns. Så også her fik jeg både salat (brøndkarse) og æg med hjem.

Så snart vi var tilbage gik Shabani (havegutten) og jeg i gang med at få gravet planterne ned, så de ville få en chance for at overleve her i varmen, inden jeg skulle hente Sofie i skolen.

Jeg henter Sofie når hun har spist frokost, dvs ca 12.45. Så er hun færdig og skal hjem og sove. Så når vi kommer hjem tager hun skoleuniformen af, og putter sig. I dag måtte jeg vække hende kl.14.45 da vi skulle tilbage og hente Thomas og Anton kl.15. I dag havde jeg dog lovet at tage Anton to store brødre, Karl Emil og Gustav, med hjem også. De var begge kommet til skade i skolen i går, så de kunne ikke deltage i deres normale eftermiddagsprogram på skolen (frivillige aktiviteter/sport af forskellig slags).
Så klokken 15.20 var jeg hjemme her med 5 unger som kastede sig over legoet. Drengenes far er ude og rejse i denne uge og deres mor står midt i en ret speget bilhandel, så det passede fint at de kunne være her og så lavede jeg noget aftensmad til os alle. Jeg lavede en suppe med brød til forret og kødsovs, ris og salat til hovedret – og da der var mad nok, inviterede vi også Tora, som er kontroler fra MS-København og som er her nogle dage.

Nu er ungerne puttet, køkkenet er ryddet og madpakkerne smurt. Christian flyder på sofaen med fjernsynes kørende på en eller anden film og jeg skriver lige til jer. (normalt sidder Cristian med en swahilibog. Han er ekstremt flittig med sine studier).

I morgen er det torsdag. Thomas har en særlig dag i skolen, da de skal på tur til Sct Constantine, en af de andre store internationale skoler i Arusha til en lege-sportsdag for de yngste. Dagen afsluttes med svømmeundervisning torsdag eftermiddag, hvilket er noget han glæder sig til hele ugen. Kennedy House har deres egen super swimmingpool. Nok også en af grundende til at de vinder en del medaljer i svømning når der er stævner.

Mens ungerne er i skole i morgen, skal jeg i bibelgruppe. Hver torsdag formiddag mødes vi en gruppe kvinder alle steder fra, om en gennemgang af Esters bog + tøsetalk. I morgen kommer en del med forskelligt mad, da det er thanksgiving. Vi kunne ikke finde en familiedag, men så laver vi en lille hygge dag med kalkun og sweet potato pie og den slags som amerikanerne vist traditionelt spiser til thanksgiving.  Glæder mig og føler mig enormt privilegeret at få lov til at opleve en helt masse kultur, som jeg aldrig har prøvet før! Og så endda med en gruppe kvinder som jeg er kommet til at holde meget af. En gruppe hvor rigtig meget bliver delt – lige fra kageopskrifter, børnefødsler, gode tilbud på kartofler til savnet af dem derhjemme, kaffesteder, erfaringer med vagtfolk, depressioner – ja livet i sin alvor og fylde som den leves som ex-pat her i Arusha.

Og nu - godnat, efter endnu en god dag her i Afrika )